за нас

ЗА НАС

Великата Ложа на България е основана на 09 Юни 1917 г. с Патент на Великата Ложа на Франция от същата дата. Великата Ложа на Франция (GLDF) – майка на българското Масонство, е създадена през 1728 г. с Патент на Великата Ложа на Англия и е първата Велика Ложа, пренесена на европейския континент от Британските острови.

Първият Велик Майстор на Великата Ложа на България е ген. Александър Протогеров. Трите Ложи – учредителки, които тогава работят в София, бързо се разрояват и в навечерието на Втората световна война в състава на първата българска Велика Ложа вече има над 11 съюзни Ложи с около 800 Братя Масони.

В тях членуват светила от новата българска история, от обществения и културен живот на страната. Първият ректор на Софийския Университет проф. Александър Теодоров – Балан, акад. Михаил Арнаудов, акад. Венелин Ганев, банкерът и политик Атанас Буров, Андрей Ляпчев, Константин Станишев, Захари Стоянов, Александър Малинов, Константин Стоилов, Екзарх Стефан I, Алеко Константинов, проф. Асен Златаров, проф. Гавраил Кацаров, както и генералите от Българската армия Христо Луков, Върбан Винаров и Петър Мидилев.

Ген. Петър Мидилев е вторият Велик Майстор на Великата Ложа на България. Той умира преди българския Парламент да гласува „Закона за защита на нацията” , притиснат от фашистка Германия. По силата на този закон през 1940 г. Великата Ложа на България престава да работи, а нейното целокупно имущество е конфискувано и предадено на Министерството на вътрешните работи.

Настъпват 70 години тъмнина за Великата Ложа на България. Нашата страна преминава от диктатура на фашизъм в диктатура на т.нар. комунистически строй, в който няма място за свободомислещи хора и сдружения, където тези хора да се срещат и работят заедно. След като България стана пълноправен член на в Европейския Съюз през 2007 г., ръководството на Великата Ложа на Франция направи начални крачки в посока сближаване с българските Братя от различни масонски юрисдикции, живеещи и работещи в страната ни.

В края на 2009 г. три български Ложи отправиха апел към Великата Ложа на Франция за събуждане на Светлината, дадена на Великата Ложа на България през 1917 г. След среща в Париж през януари 2010 г. Великата Ложа на Франция официално даде мандат на Ложа „Б. Франклин” и нейния Майстор на Стол да проведе учредително събрание на Великата Ложа на България с трите Ложи – основателки. Великата Ложа на България е регистрирана в Софийския градски съд като сдружение със запазено име. След приемането на Конституция и акта на учредяване на 17 Май 2010 г., Великата Ложа на Франция на заседание на Федералния й Съвет от 21 Май 2010 г. призна възстановяването на Великата Ложа на България и избора на нейното ръководство. На 2 Юни 2010 г. беше изпратена в България група френски Братя за инспекция, която потвърди регулярната работа и управлението на дъщерната Велика Ложа. След това на годишния си Конвент, проведен от 18 до 20 Юни, Великата Ложа на Франция реши да възстанови Патента, който е дала през 1917 г. на Великата Ложа на България. Инсталирането на Великия Майстор и Великите Сановници на ВЛБ беше насрочено за 17 Октомври 2010 г.

И така, на 17 Октомври 2010 г. лично Великият Майстор на Франция – Проф. д-р Ален Нюел Дюбар инсталира Великия Майстор на Великата Ложа на България. На събитието присъстват Великите Майстори на 10 Велики Ложи и стават свидетели на регулярното и напълно по масонския Канон инсталиране на Великата Ложа на България. Свидетели на този акт за обявяване легитимността на ВЛБ са :

  • Великата Ложа на Швеция

  • Великата Ложа на Белгия

  • Великата Обединена Ложа на Русия

  • Конфедеративната Велика Ложа на Испания

  • Националната Велика Ложа на Сърбия

  • Великата Серенисима Ложа на Италия

  • Великата Ложа на Унгария

  • Обединената Велика Ложа на Ливан

  • Националната Велика Ложа на Румъния

  • Националната Велика Ложа на Молдова